Saç Simülasyonu (Mikropigmentasyon)

Protez Saç Bakımı
2 Eylül 2020
Saç Simülasyonunun Avantajları ve Dezavantajları
4 Eylül 2020

Bilimsel ve teknolojik ilerlemelere paralel olarak gelişen sağlık ve güzellik sektörü, yeni tedavi metotları ile artık pek çok rahatsızlığa çözüm sunabilmektedir. Farklı alanları kapsayan sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde katkıda bulunan bu ilerleme, saç dökülmesinde tanı ve tedavilerin gelişmesine de önayak olmuştur.
Bu yeniliklerden biri de ‘Saç Simülasyonu’dur ve biz de bu yazımızda bu konuyu ele alacağız.
Saç pigmentasyonu, saç dövmesi veya mikropigmentasyon gibi farklı isimlerle de anılan saç simülasyonu, özel bir cihaz, uç ve mikro iğneler kullanılarak, saç derisine renklendirici bir madde verilmesi işlemidir.

  • Cerrahi bir yöntem değildir.
  • Bu yöntemde sabit derinlikte atış yapan devirli bir cihaz kullanılıyor.
  • Mikro pigmentler sayesinde gerçek saç kökleri taklit edilmektedir.
  • Kafa derisinde saç kökü varmış gibi bir görüntü yaratılmaya çalışılır.
  • Amaç, saç ve kafa derisi arasındaki renk farkını aza indirgeyip daha açık renkte görünmesini önlemektir.
    Mikropigmentasyon (microblading), görüntüye dayalı geçici bir manipülasyon tekniğidir. Kalıcılığı, kişinin cilt yapısına bağlı şekilde ortalama 3 ila 4 yıldır. Saçlı deriye işlenen boyalar, bu sürenin sonunda vücuttan bütünüyle atılmaktadır. Mikroblading, dövme pigmentleri ile yapılamaz, çünkü dövme işleminde kullanılan iğneler, derinin daha derin kısmına uygulanmaktadır. Dövme ile yapılması halinde, derinin katmanları arasında pigmentlerin dağılması, koyu lekeler bırakması söz konusudur. Bununla birlikte, dövme işleminde kullanılan kalıcı boyalar zaman içerisinde renk değiştirmektedir. Siyah renkler yeşil ve mavi renge dönüşebilmektedir. Bu durum doğal saç görünüşünü değiştirerek bozmaktadır. Bu nedenden ötürü saç simülasyonu uygulamasında öncelikle doğallığı korunan boyalar kullanılmaktadır. Bu boyanın vücut tarafından daha kolay emilmesi, pigmentlerin ileride renk değiştirmesini engellemektedir. Zaman içerisinde renkler daha doğal solacak ve vücuttan bütünüyle kaybolacaktır.
    Saç simülasyonu uygulamasını 2 farklı kullanım biçimi ile gerçekleştirebilmek mümkündür. İki kullanımın uygulaması aynı şekilde olsa da, ikisinin yapılma amaçları birbirinden farklıdır.Bunların ilki, saçların bütünüyle tıraş edilerek yapıldığı mikro pigmentasyon işlemidir. Bir diğeri ise uzun saçlılar için gölgelendirme tekniği olarak adlandırılabilir.
    Saçların tamamen tıraş edilerek yapıldığı mikro pigmentasyon işlemi, gerçek saç köklerini taklit etmek amacı ile yapılmaktadır. Bu simülasyonu yaratmak içinse, saçların bütünüyle tıraş edilmesi gerekmektedir. Küçük pigment noktaları 2 boyutlu; gerçek saç tellerimiz ise 3 boyutludur. Saçlar bütünüyle tıraş edildikten sonra kafa derisine işlenen 2 boyutlu pigment noktaları bir bütün oluşturarak kişiye, ‘yeni kazıtılmış’ saç görüntüsü kazandırır.
    Saç simülasyonu işleminden en yüksek faydayı sağlayabilmeleri adına; ciddi saç dökülmesi sorunu olanlara, alopesi areata gibi bölgesel dökülmeler yaşamakta olanlara ve yaygın dökülme görülen kişilere bu uygulama, saçları bütünüyle tıraş edilerek yapılmaktadır.
    Saçların uzun tutularak yapıldığı mikropigmentasyon işlemi saçların tıraş edilmeden yapıldığı bu saç simülasyonu uygulaması, genelde tepeden yanlara doğru saçlarda bir miktar incelme ve seyrelme görülen kadınlara ya da saçlı deride çok belirgin olmayan ufak boşlukları ya da küçük yara izlerini kapatmak isteyenlere yapılmaktadır. Bu yöntemde amaç, seyrelmiş bölgeleri ya da boşlukları, mevcut saç rengiyle uyumlu olacak biçimde kamufle etmektir.